Wat is het belang van een mazouttankkeuring?
Als je ervoor kiest om je woning te blijven verwarmen met stookolie, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van enkele verplichtingen.
Elke mazouttank, boven- of ondergronds, moet meteen na de plaatsing gekeurd worden voordat ze in gebruik wordt genomen. Ook na de ingebruikname moet je je stookolietank regelmatig laten keuren. Hoe frequent je je stookolietank precies moet laten controleren, hangt af van de inhoud van het reservoir en of het om een bovengrondse of een ondergrondse tank gaat.
Met een ondergrondse tank bedoelt men hier een tank die volledig is ingegraven in de grond. Een stookolietank in een kelder wordt dus niet gezien als een ondergrondse tank.
Minder dan 6000 liter
Ondergrondse tank
Gaat het om een ondergrondse stookolietank met een inhoud van 6000 liter of minder? Dan moet de tank om de vijf jaar gekeurd worden. Op die manier wil de Vlaamse overheid de kans op grondwater- en bodemverontreiniging tegengaan. Een ondergrondse mazouttank die voor 1 augustus 1995 in gebruik werd genomen, moest voor 1 augustus 2002 een eerste keer periodiek gekeurd worden.
Bovengrondse tank
Heb je een bovengrondse stookolietank van 6000 liter of minder? Dan moet je die sinds 1 maart 2009 niet meer periodiek laten keuren. Enkel de keuring bij de plaatsing is dan verplicht. Als het gaat om een bovengrondse stookolietank die vóór 1 maart 2009 in gebruik werd genomen, dan bepaalt de ‘datum voor volgende controle’ op het laatste onderhoudsattest of er nog controle nodig is.
Staat er op het laatste onderhoudsattest dat de volgende controle op 1 maart 2009 of later moest gebeuren? Dan ben je niet verplicht om je tank periodiek te laten keuren. Staat er op het laatste onderhoudsattest dat de volgende controle moet gebeuren op een datum voor 1 maart 2009? Dan ben je verplicht de mazouttank nog een laatste keer te laten keuren.
Meer dan 6000 liter
Ondergrondse tank
Bevat jouw stookolietank meer dan 6000 liter en gaat het om een ondergrondse tank? Dan moet je om de twee jaar een beperkte keuring laten uitvoeren en om de 15 jaar een grondig algemeen onderzoek.
Bovengrondse tank
Gaat het om een bovengrondse tank? Dan moet je de tank om de drie jaar beperkt laten keuren. Een groot algemeen onderzoek is enkel nodig wanneer de tank een inhoud heeft van meer dan 20 000 liter. In dat geval moet er om de 20 jaar een groot algemeen onderzoek plaatsvinden.
Hoe gaat het in z’n werk?
Na uitvoering van de keuring krijg je van ons een conformiteitsattest. Dat is een document dat aantoont dat jouw stookolietank voldoet aan alle technische vereisten. Met zo’n attest ben je ook verzekeringstechnisch gedekt mocht er iets gebeuren.
Ook als er bijvoorbeeld stookolie de grond dreigt in te dringen, vermijd je met het conformiteitsattest torenhoge kosten voor een bodemsanering. Zonder een conformiteitsattest mag de stookolieleverancier jouw tank niet vullen.
Wat als ik mijn huis met een mazouttank verkoop?
Bij de verkoop van een woning ben je verplicht om te beschikken over een geldig conformiteitsattest. De tank is in dat geval uitgerust met een groene merkplaat, aangebracht door een erkende stookolietechnicus. Zonder conformiteitsattest is de koper niet in orde met de milieuwetgeving.
Wat als mijn mazouttank wordt afgekeurd?
Als jouw stookolietank is afgekeurd, moet je alles herstellen volgens de wettelijke vereisten. Nadien kan je een nieuwe controle aanvragen. Voor al je vragen rond keuringen van mazouttanks kan je terecht bij één van onze experts.