Wat is een plaatsbeschrijving?

20/08/2022

Wat is een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving, ook wel bekend als ‘staat van bevinding’, is een uitgebreide vaststelling van de feitelijke toestand van een woning op dat moment. In dit document staan allerlei kenmerken en bijzonderheden van het gebouw. Vaak worden er ook foto’s aan toegevoegd ter verduidelijking.

Een plaatsbeschrijving gebeurt meestal bij de aanvang of het stopzetten van een huurcontract. In deze blog leggen we je graag uit wat het belang is van dit document en waar je rekening mee moet houden.

Wie mag een plaatsbeschrijving uitvoeren?

Zowel de huurder als de verhuurder mogen zelf een plaatsbeschrijving opmaken, maar het is ook mogelijk om een deskundige in te schakelen. In dat geval draaien de huurder en de verhuurder elk op voor de helft van de kosten. Daarnaast is het ook mogelijk dat beide partijen zich laten vergezellen door een eigen expert. De kosten hiervan zijn dan voor eigen rekening.

Waar moet je rekening mee houden?

Een plaatsbeschrijving kan opgemaakt worden in de periode waarin het pand niet in gebruik is. Het kan ook zijn dat dit gebeurt tijdens de eerste maand van de verhuring. In dit geval is er een huurcontract met een looptijd van minstens één jaar. Deze schriftelijke vaststelling moet bij het huurcontract toegevoegd worden.

De aanwezigheid van beide partijen is steeds gewenst indien mogelijk. Als er één of beide partijen niet aanwezig kunnen zijn, kan er ook gewerkt worden met een mandaat. Na de opmaak kunnen de beide partijen nog eventuele opmerkingen doorgeven aan de plaatsbeschrijver, die dan toegevoegd kunnen worden in de definitieve plaatsbeschrijving. De bedoeling is dat de huurder de woning moet verlaten in de staat waarin het zich bevond tijdens de plaatsbeschrijving.

Waarom zijn plaatsbeschrijvingen belangrijk?

Een plaatsbeschrijving is zeer belangrijk om beide partijen te beschermen. Op deze manier zorgt de plaatsbeschrijving ervoor dat de toestand van het pand aan het begin van de huurovereenkomst vergeleken kan worden met de toestand op het einde. Zo kan er eventuele schade vastgesteld worden.

Dankzij dit gedetailleerd document kunnen er veel misverstanden vermeden worden.

Wat als een partij niet akkoord gaat met de plaatsbeschrijving?

Hebben jullie de plaatsbeschrijving zelf opgesteld? Dan kan één van beide partijen weigeren het document te ondertekenen. Er mag altijd overlegd worden om wijzigingen aan te brengen of een deskundige aan te stellen.

Stelt een deskundige de plaatsbeschrijving op, maar twijfel je aan zijn onafhankelijkheid? Dan kan je een nieuwe deskundige voorstellen. Je mag bijvoorbeeld ook een lijst met opmerkingen doorsturen naar de expert. Deze opmerkingen moeten dan verwerkt worden in de plaatsbeschrijving. Gebeurt dit niet? Dan kan je een vrederechter inschakelen om een nieuwe deskundige aan te wijzen.

Kort samengevat

Zorg steeds dat je zeker bent van de deskundige die de vaststelling komt doen, zo vermijd je discussies of problemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat beide partijen aanwezig zijn bij de opmaak ervan, zodat je eventuele opmerkingen kan meegeven.

Let er dus vooral op dat het document correct wordt opgesteld, zodat er misverstanden vermeden kunnen worden aan het einde van het huurcontract.

Particulier

Wil je graag een keuring aanvragen als particulier?

Doe hier je aanvraag
Combineer meerdere keuringen en geniet van onze straffe pakketkortingen!

Professional

Ben je makelaar/notaris/ …?
Log hier in op ons portaal

Heb je nog geen account?
Neem dan contact op via info@vastgoedexperts.be of 014893476

Particulier

Wil je graag een keuring aanvragen als particulier?

Combineer meerdere keuringen en geniet van onze straffe pakketkortingen!

Professional

Ben je makelaar/notaris/ …?

Heb je nog geen account?
Neem dan contact op via info@vastgoedexperts.com of 014893476