De wetgeving staat nooit stil en ook het beleid met betrekking het energieprestatiecertificaat (EPC) van niet-residentiële gebouwen kent nieuwe verplichtingen. Maar waar moet je nu allemaal op letten en tegen wanneer moet het in orde zijn? We zetten alles op een rijtje voor jou in deze blog!
Wat valt onder niet-residentiële gebouweenheden?
Niet-residentiële gebouweenheden zijn gebouwen die in hoofdzaak gebruikt worden voor andere doeleinden dan wonen. Het gaat om eenheden die met als hoofdbestemming een kantoor-, school-, gezondheids-, sport-, handels-, horeca- of bijeenkomstfunctie. Hiernaast worden ook eenheden in publieke of overheidsgebouwen gezien als niet-residentieel.
Er zijn enkele gebouwtoepassingen die we niet mogen beschouwen als zijnde niet-residentieel. De omvatten de volgende toepassingen:
- Wonen
- Industrieel gebruik (bijvoorbeeld werk- of opslagplaatsen, loodsen…enz.)
- Landbouw
- Erediensten en religieuze activiteiten
In bepaalde gevallen bevinden bepaalde bestemmingen zich buiten het toepassingsgebied van het beleid voor niet-residentiële wooneenheden. Het gaat dan over de volgende uitzonderingen:
- Tijdelijke gebouweenheden die niet langer dan 2 jaar worden gebruikt
- Alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte minder dan 50 m2
Opbouw en geldigheid van een EPC niet-residentieel
Het energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële gebouweenheden bestaat uit 2 onderdelen:
- Energiescore: een objectieve weergave van de energieprestatie van een gebouweenheid en zijn installaties voor verwarming, koeling, sanitair, warm water, verlichting, bevochtiging en ventilatie. De impact van zonne-energiesystemen wordt niet meegeteld gezien deze al in rekening gebracht wordt bij het energielabel.
- Energielabel: het energielabel wordt gebaseerd op het aandeel hernieuwbare energie. Dit aandeel bestaat uit de verhouding tussen de hoeveelheid hernieuwbare energie die lokaal opgewekt en gebruikt wordt in vergelijking tot de hoeveelheid energie (niet-hernieuwbaar en hernieuwbaar) de gebouweenheid gebruikt.
Een EPC NR is enkel geldig wanneer deze opgesteld is door een energiedeskundige type D. Vastgoedexperts beschikt over erkende energiedeskundigen die voor jou een EPC niet-residentieel kunnen opmaken.
Na opmaak blijft het certificaat blijft 5 jaar geldig.
Waarom een EPC voor niet-residentiële gebouweenheden?
Het EPC NR helpt eigenaars naar de langetermijndoelstelling van koolstofneutraliteit toe te werken. Onder andere voor de renovatieverplichting waaraan voldaan moet zijn binnen de 5 jaar na de verkoop, het verhuren of een andere overdracht speelt het een belangrijke rol. Het EPC niet-residentieel toont namelijk aan welk energielabel minimaal behaald moet worden hiervoor.
Huidige verplichtingen voor EPC NR
Sinds 1 januari 2023 moet er een energieprestatiecertificaat opgemaakt worden bij de overdracht en verhuur van een niet-residentieel gebouw. Concreet wil dit zeggen dat in de volgende gevallen een EPC NR voorzien moet worden:
- Bij de verkoop
- Bij het afsluiten van een nieuw huurcontract
- Bij erfpacht
- Bij opstalrecht
- Bij alle notariële overdrachten in volle eigendom (sinds 1 mei 2023)
Gebouwen waarvoor een sloopvergunning verleend is moeten geen EPC laten opmaken. De eigenaar van het gebouw moet dit melden ten laatste 1 maand voor het EPC vernieuwd moet worden en bewijst ook dat de sloopwerken binnen de 5 jaar werden voltooid.
Let op: deze uitzondering geldt niet in het geval van een overdracht. Bij notariële overdrachten is altijd een EPC NR vereist.
Deadlines en toekomstige verplichtingen EPC niet-residentiële gebouwen
Deze verplichtingen zullen stap voor stap aangescherpt worden tot elke grote niet-residentiële gebouweenheid in 2026 over een EPC beschikt. Vanaf 2030 moet uit dit EPC ook blijken dat minimaal aan label E voldaan wordt.
De eerste reeks gebouwen die een EPC niet-residentieel moeten hebben zonder dat er een verkoop, verhuur of overdracht plaatsvindt zijn de grote niet-residentiële publieke en overheidsgebouwen. Vanaf dat moment kan het huidige EPC publieke gebouwen dus niet meer gebruikt worden. Eveneens geldt voor publieke gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 250m2 een uithangplicht.
Verplichtingen vanaf 1 januari 2025
Alle grote niet-residentiële gebouwen met een vloeroppervlakte die groter is dan of gelijk is aan 1000m2 moeten beschikken over een EPC NR. Dit ongeacht verkoop, verhuur of een andere vorm van overdracht.
Verplichtingen vanaf 1 januari 2026
Ook de grote niet-residentiële gebouwen met een vloeroppervlakte kleiner dan 1000m2 moeten beschikken over een EPC NR. Dit eveneens Dit ongeacht verkoop, verhuur of een andere vorm van overdracht.
Verplichtingen vanaf 1 januari 2028
In een volgende fase moeten alle grote gebouweenheden van publieke en overheidsgebouwen een geldig EPC niet-residentieel met minstens een energielabel E hebben. Een uitzondering hierop zijn gebouwen voor gemeenschapsonderwijs en gesubsidieerd onderwijs.
Verplichtingen vanaf 1 januari 2030
De laatste verstrenging houdt in dat niet enkel de grote gebouweenheden van publieke en overheidsgebouwen een EPC NR moeten hebben met minimaal label E, maar dat alle grote niet-residentiële gebouwen moeten voldoen aan deze voorwaarden.
Vastgoedexperts is jouw partner voor EPC niet-residentieel
Ons team van erkende energiedeskundigen type D helpt jou graag bij het opmaken van een EPC NR voor grote én kleine niet-residentiële gebouweenheden. Neem gerust contact met ons op bij vragen of voor een offerte.