Als je een huis wil kopen of verkopen, vraag je je hoogstwaarschijnlijk af of de EPC score of het label, dat op het energieprestatiecertificaat (EPC) staat vermeld, nu eigenlijk goed of slecht is. Om hierop antwoord te kunnen geven moeten we eerst een aantal parameters bekijken. Om wat voor type woning en bebouwing gaat het? Een vrijstaande woning heeft immers een groter verliesoppervlak (via de gevels) dan een appartement dat is ingebouwd tussen meerdere gebouwen en dus logischerwijze de energie beter vasthoudt. Ook de leeftijd van de woning speelt een rol. Het bouwjaar is met name belangrijk om globaal de kwaliteit van de isolatie te kunnen bepalen. Verder beïnvloedt het type verwarming ook de EPC score.
Hoe wordt een EPC score berekend?
De energiescore wordt berekend aan de hand van data die door de erkend energiedeskundige type A tijdens de keuring ter plaatse worden verzameld. De energiedeskundige let bij de inspectie onder andere op: het type woning, oppervlakte van de woning, bouwjaar, bouwmaterialen, soort isolatie, verwarmingssysteem en het warmwatersysteem. Een speciaal softwarepakket dat beheerd wordt door het Vlaams Energieagentschap leest na de keuring ter plaatse al deze gegevens in. De score rolt dan met behulp van complexe berekeningen automatisch uit dit gespecialiseerd softwaresysteem.
Belangrijkste parameters voor EPC score
Hierboven spraken we al over de aandacht van de energiedeskundige voor het type woning, oppervlakte van de woning, bouwjaar, bouwmaterialen, soort isolatie, verwarmingssysteem en het warmwatersysteem. De voornaamste 3 parameters worden hieronder verder toegelicht:
- Type bebouwing: Gaat het om een open bebouwing, halfopen bebouwing, een rijhuis of een appartement? Een appartement heeft meestal slechts een voor- en achtergevel als verliesoppervlakken van energie. Dit wil zeggen dat er enkel energie verloren gaat via deze gevels. Een appartement zal dus een betere EPC waarde hebben dan een vrijstaande woning met dezelfde isolatie en verwarmingsinstallatie, omdat er in totaliteit minder energie verloren gaat via de gevels.
- Bouwjaar: Het bouwjaar van de woning is van groot belang op de EPC waarde. Een woonhuis uit de jaren ’60 zal logischerwijze slechter geïsoleerd zijn dan een luxueuze villa gebouwd in 2010 en zal dus ook een slechtere EPC score hebben.
- Is de verwarming elektrisch, op gas of op stookolie? Afhankelijk van het verwarmingstype wordt de EPC score anders berekend.
Van energiescore naar label
Het EPC is al meer dan tien jaar verplicht bij verkoop en verhuur van woningen, appartementen, studio’s… Het kengetal dat voorheen op de EPC’s stond, drukt uit hoeveel energie een woning verbruikt per vierkante meter per jaar. Hoe lager het energieverbruik is, hoe lager de EPC waarde zal zijn, dus hoe beter het resultaat van het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) is.
Op de EPC’s die vanaf 2019 worden opgemaakt staat een label, van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend).
Vanaf 2020 moet er bij verkoop en verhuur van kleine niet-residentiële eenheden ook een EPC voorhanden zijn.
Vanaf januari 2022 moeten appartementsgebouwen een EPC van de gemeenschappelijke delen van het gebouw hebben. Deze verplichting staat los van verkoop en verhuur. Dit EPC kan u al laten opmaken vanaf 2020.
Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via dit formulier ontvang je vrijblijvend een offerte voor je woning