Het EPC niet-residentieel: Een belangrijk document richting klimaatneutrale gebouwen in 2050

23/02/2024

Het EPC niet-residentieel: Een belangrijk document richting klimaatneutrale gebouwen in 2050

Het EPC niet-residentieel, later in dit artikel ook wel EPC NR genoemd, geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van niet-residentiële panden zoals kantoorgebouwen, ziekenhuizen, scholen enzovoort. Het gaat dus om gebouwen waar niet in gewoond wordt.

Het EPC niet-residentieel toont eveneens hoeveel inspanningen nodig zijn om te renoveren tot een koolstofneutraal gebouw. Het EPC NR is maar vijf jaar geldig, in tegenstelling tot het gewone EPC-attest dat tien jaar geldig is. Het EPC NR bestaat op dit moment enkel in Vlaanderen.

Inhoudstafel

  • Waarom is het EPC niet-residentieel belangrijk?
  • Hoe ziet een EPC niet-residentieel eruit?
  • Wanneer is een EPC niet-residentieel verplicht?
  • Verschil EPC niet-residentieel (NR) en EPC klein niet-residentieel (kNR)
  • Hoe wordt het EPC niet-residentieel opgemaakt?
  • De meerwaarde van Vastgoedexperts

Waarom is het EPC niet-residentieel belangrijk?

Het EPC NR maakt deel uit van een bredere strategie van de Vlaamse overheid om op termijn naar een koolstofneutraal gebouwenpark te evolueren. De Europese klimaatwet stelt namelijk dat de gebouwen in Europa tegen 2050 volledig klimaatneutraal moeten zijn.

Dat betekent dat de gebouwen niet bijdragen aan verdere klimaatverandering en dat het energieverbruik dus volledig gedekt wordt door hernieuwbare energiebronnen. Deze ambitieuze doelstelling vraagt uiteraard grote inspanningen van de verschillende lidstaten en het EPC NR is daar een klein deeltje van.

Hoe ziet een EPC niet-residentieel eruit?

Het EPC NR bevat twee belangrijke onderdelen die elkaar aanvullen:

  • Energielabel
  • Energiescore

Het energielabel voor niet-residentiële gebouwen is een score gaande van A tot en met G. Bij de bepaling van het energielabel wordt uitgegaan van het aandeel hernieuwbare energie. Het is dus de verhouding tussen de hoeveelheid hernieuwbare energie (+ restwarmte) en de totale hoeveelheid energie die de gebouweenheid gebruikt. Een gebouw met energielabel A is volledig koolstofneutraal. Vandaag de dag is dat zelfs voor de meest innovatieve projecten nog niet haalbaar.

De energiescore geeft het energieverbruik van het gebouw aan uitgedrukt in kWh/m² per jaar. Het is de berekende energieprestatie van het gebouw, los van het energiegebruik. Bij deze score worden ook altijd aanbevelingen geformuleerd om de gebouweenheden energiezuiniger te maken. Die aanbevelingen zijn op dit moment nog richtinggevend en dus niet dwingend. Naar de toekomst toe zal hier verandering in komen.

Wanneer is een EPC niet-residentieel verplicht?

De evolutie naar koolstofneutrale gebouwen zal uiteraard tijd vragen. Daarom gaat de overheid op een gefaseerde manier te werk om alle verplichtingen in te voeren:

  • Sinds 1 januari 2023 is een EPC NR verplicht bij overdracht (verkoop, erfpacht, opstalrecht) en verhuur (bij het afsluiten van een nieuw huurcontract). Sinds 1 mei 2023 is die verplichting uitgebreid naar alle notariële overdrachten in volle eigendom.
  • Sinds 1 januari 2024 moeten ook alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen beschikken over een EPC NR. Het EPC publiek kan hiervoor dus niet meer gebruikt worden. Voor publieke gebouwen met een bruikbare oppervlakte van meer dan 250m² geldt bovendien een uithangplicht.
  • Vanaf 1 januari 2025 zal de regelgeving opnieuw verstrengd worden. Vanaf dan moeten alle grote niet-residentiële gebouwen met een oppervlakte van 1000m² of meer een EPC NR hebben, ongeacht verkoop of verhuur!
  • Vanaf 1 januari 2026 moeten ook alle grote niet-residentiële gebouwen met een bruikbare oppervlakte kleiner dan 1000m² over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop of verhuur.
  • Vanaf 1 januari 2028 moeten alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen minimum een label E hebben. Het gemeenschapsonderwijs en het gesubsidieerd onderwijs krijgen hier een uitzondering op.
  • Vanaf 1 januari 2030 moeten alle grote niet-residentiële eenheden een EPC NR hebben met minstens label E.
  • Vanaf 1 januari 2050 moet elk groot niet-residentieel gebouw koolstofneutraal zijn.

Zoals je ziet, zal er de komende jaren dus een continue uitbreiding plaatsvinden van de regelgeving. Eigenaars van niet-residentiële panden die van plan zijn om te renoveren kijken dus best al even vooruit. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan in de toekomst.

Gebouwen die gesloopt worden, moeten uiteraard niet over een EPC NR beschikken. Wel moet de eigenaar in dat geval een geldige sloopvergunning kunnen voorleggen.

Verschil EPC niet-residentieel en EPC klein niet-residentieel

Het EPC NR vormt het basiscertificaat voor alle niet-residentiele gebouwen, maar voor kleine gebouwen (vloeroppervlakte < 500m²) kan de eigenaar er ook voor kiezen om een EPC kNR te laten opmaken. In beide gevallen ben je helemaal in orde met de EPC-verplichtingen.

De keuze voor één van beide, wordt vaak bepaald door praktische overwegingen. Als het bijvoorbeeld gaat om een broodjeszaak in een gesloten bebouwing, is het logisch om te kiezen voor een EPC kNR, maar maakt het gebouw deel uit van een site met ook grote niet-residentiële gebouwen, dan kan het kleine gebouw opgenomen worden in de opdracht van het EPC NR. Vastgoedexperts kan hierin advies verlenen.

Hoe wordt het EPC niet-residentieel opgemaakt?

Het EPC niet-residentieel kan enkel en alleen opgemaakt worden door een energiedeskundige type D. Elke energiedeskundige type D heeft een centraal examen moeten afleggen. Vervolgens wordt hij of zij geregistreerd in de Energieprestatiedatabank.

De energiedeskundige komt ter plaatse en zal tijdens zijn/haar bezoek een aantal belangrijke vaststellingen doen. Hij of zij maakt een inventaris op van de gebouwschil en de technische installaties, om vervolgens de meterstanden en de energiemeters te registreren.

De focus tijdens een inspectie ligt dus op drie zaken: het gebouw, de energiestromen en de opwekkers. Tot slot worden de gegevens door de keurder ingevoerd in een speciaal softwareprogramma van de Vlaamse overheid.

De meerwaarde van Vastgoedexperts

Bij Vastgoedexperts kunnen wij terugvallen op een jarenlange expertise in het domein van EPC-keuringen, zowel residentieel als niet-residentieel. We zijn marktleider in Vlaanderen op vlak van EPC-keuringen en kunnen dus een stabiel partnerschap garanderen op lange termijn.

Bovendien werken wij enkel met onze eigen, gecertificeerde keurders. Daarnaast kunnen onze klanten met vragen of opmerkingen altijd terecht bij een vast aanspreekpunt.

Samengevat

Het EPC NR moet bijdragen aan een koolstofneutraal gebouwenpark tegen 2050. Om de beoogde doelstellingen haalbaar en realistisch te houden, worden de verplichtingen in verschillende fases uitgerold door de Vlaamse overheid.

Enkel een energiedeskundige type D mag een EPC niet-residentieel opmaken. Het EPC NR is een complex gegeven en vraagt heel wat kennis en know-how. Daarom laat je de opmaak ervan dus best uitvoeren door een ervaren firma met de nodige expertise.

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het EPC niet-residentieel? Of wil je graag een gratis offerte laten opmaken voor jouw gebouw(en)? Stuur ons een mail via info@vastgoedexperts.com of vul het contactformulier in op onze website door te klikken op de pagina ‘aanvraag’.

Voor meer informatie over het EPC NR kan u ook altijd terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Particulier

Wil je graag een keuring aanvragen als particulier?

Doe hier je aanvraag
Combineer meerdere keuringen en geniet van onze straffe pakketkortingen!

Professional

Ben je makelaar/notaris/ …?
Log hier in op ons portaal

Heb je nog geen account?
Neem dan contact op via info@vastgoedexperts.be of 014893476

Particulier

Wil je graag een keuring aanvragen als particulier?

Combineer meerdere keuringen en geniet van onze straffe pakketkortingen!

Professional

Ben je makelaar/notaris/ …?

Heb je nog geen account?
Neem dan contact op via info@vastgoedexperts.com of 014893476