In het verleden werd het gevaarlijke asbest vaak gebruikt in de bouw vanwege zijn hittebestendige, isolerende en vochtwerende eigenschappen. Helaas kan de blootstelling aan asbest leiden tot ernstige tot zelfs dodelijke ziektes zoals longkanker, asbestose en mesothelioom kanker. Daarom is het belangrijk dat bij de verkoop van een gebouw dat voor 2001 gebouwd is, er een asbestinventarisatie plaatsvindt. Zo kunnen we zien of er mogelijks asbest aanwezig is.
Onze experts komen een visuele controle uitvoeren en zullen stalen nemen van asbestverdachte materialen die zich in het gebouw bevinden. Vervolgens krijg je een gedetailleerd overzicht van de aanwezigheid, locatie en toestand van asbest in jouw gebouw. Met ons rapport kun je de risico’s voor de gezondheid inschatten en een plan opstellen om de asbest veilig te beheren of te verwijderen.
Hoe gaan wij te werk?
Vanaf het moment dat een asbestinventaris in onze planning staat, doet de asbestdeskundige een vooronderzoek aan de hand van het opdrachtformulier. Daarnaast bekijken we de plannen en bewijsdocumenten van het gebouw als deze aanwezig zijn.
Voor we beginnen aan de inspectie kan zowel de klant als de makelaar ons toegang geven tot het gebouw. Ook kunnen wij de sleutel elders ophalen als dat beter voor jou zou uitkomen.
Tijdens de inspectie geven we je alle informatie mee over hoe het onderzoek zal verlopen, welke stalen we moeten afnemen, welke foto’s we moeten nemen en welke inspecties we moeten doen. We willen jullie dan ook zo veel mogelijk geruststellen dat alles wat we doen met de nodige voorzichtigheid zal gebeuren. Zo houden we schade miniem en herstellen we alles zo goed mogelijk.
Na de inspectie verwerken we je dossier via het online platform OVAM en worden de stalen opgehaald door het labo.
Wanneer we de resultaten van het labo ontvangen voegen wij deze gegevens toe aan je dossier. Als klant kan je deze resultaten bekijken via ons intern administratie platform.
Wat zijn de meest voorkomende vragen?
- Moet ik het asbest verwijderen?
- Nee er is (voorlopig) geen verplichting voor particulieren. De verwijderingsmethodes en termijnen in het attest zijn voorgestelde adviezen.
- Wat kost een asbestverwijdering?
- Hier kunnen we geen prijssetting op geven. Dit kan per project verschillen. De saneerder beslist uiteindelijk de verwijderingsmethode.
- Wat als ik stalen weiger?
- Dan staan alle vastgestelde materialen als asbestverdacht/asbesthoudend in het dossier. Het gevolg is dat het asbestattest dan ook automatisch maar 5 jaar geldig is in plaats van 10 jaar.
- Wat als de dakbedekking benoemd wordt als asbestverdacht maar er is geen staal afgenomen?
- Het is niet altijd mogelijk om stalen af te nemen van de dakbedekking omdat dit lekkage kan veroorzaken. Als je een bewijsfactuur van vernieuwing na 2001 hebt, kan je deze alsnog bezorgen aan onze inspecteur. Op deze manier kan het attest aangepast worden.
Ben je particuliere eigenaar, vastgoedbeheerder of aannemer? Vastgoedexperts staat voor je klaar om je te helpen bij het veilig beheren van asbest in jouw gebouw. Voor verdere vragen mag je ons altijd contacteren. Samen houden we jouw gebouw veilig en gezond!