Veel mensen kiezen ervoor om afscheid te nemen van hun mazouttank en schakelen over op andere, duurzamere manieren van verwarmen zoals aardgas of een warmtepomp. Wanneer je je mazouttank buiten gebruik wil laten stellen, zijn er enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Gaat het om een bovengrondse of een ondergrondse tank? Welke inhoud heeft de stookolietank? Moet het reservoir verwijderd worden of volstaat het om op te vullen? In deze blog lees je alles wat je moet weten over het buiten gebruik stellen van je stookolietank.
Wat is verplicht en wat niet?
Wanneer je je mazouttank niet meer gebruikt, ben je wettelijk verplicht om hem buiten gebruik te laten stellen door een erkend professional. Doe het vooral niet zelf, want je mazouttank saneren is niet geheel zonder risico en vraagt een specifieke expertise en know-how. Stel de reiniging van je mazouttank bovendien niet te lang uit. Anders loop je het risico op bodemverontreiniging, wat torenhoge kosten met zich kan meebrengen.
Als je van plan bent om je woning te verkopen, kan de koper een attest van buitengebruikstelling eisen. Dat attest toont aan dat de stookolietank op een deskundige manier verwijderd/gesaneerd werd. Als verkoper ben je niet verplicht om dat attest te kunnen voorleggen, maar het is wel een grote meerwaarde voor een vlotte verkoop van je woning.
Houd er ook rekening mee dat een buitengebruik gestelde mazouttank nooit gebruikt mag worden voor de opvang van regenwater of als drinkbak voor vee. De tank mag enkel en alleen gebruikt worden voor de opslag van het product waarvoor hij gebouwd is.
Voor het verwijderen van stookolietanks voorziet de Vlaamse overheid op dit moment geen subsidies, maar informeer zeker bij de stad of gemeente waar je woont. Het is mogelijk dat zij wél premies voorzien.
Bovengrondse mazouttank buiten gebruik laten stellen
Minder dan 6000 liter
- Leegmaken en reinigen verplicht
- Verwijderen niet verplicht
Als het gaat om een bovengrondse mazouttank met een inhoud van 6000 liter of minder, dan ben je als eigenaar verplicht om de tank te laten leegpompen en reinigen. Het is niet verplicht om de tank fysiek te laten wegnemen.
Als je toch beslist om je bovengrondse stookolietank te laten verwijderen, bijvoorbeeld om ruimte vrij te maken, dan is de stookolietechnicus die de werken uitvoert verplicht om een buitengebruikstellingsattest af te leveren. Zo’n attest geeft aan dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de regels van het vak en het bevat altijd de naam van de stookolietechnicus en zijn/haar erkenningsnummer. Zonder een certificaat van buitengebruikstelling is het niet mogelijk om de tank af te voeren naar een afvalverwerker.
Als je de stookolietank enkel laat leegmaken en reinigen, is de technicus niet verplicht om zo’n certificaat af te leveren. Bij Vastgoedexperts leveren wij in dat geval wel een reinigingsattest af, waarmee je in de toekomst zelf de tank kan afvoeren naar een afvalverwerker.
Meer dan 6000 liter
- Leegmaken en reinigen verplicht
- Verwijderen verplicht (indien verwijderen onmogelijk is, enkel leegmaken en reinigen)
- Termijn: binnen 3 jaar
Voor bovengrondse stookolietanks van meer dan 6000 liter gelden er andere regels dan voor de kleinere exemplaren. Tanks van die omvang moeten altijd leeggemaakt, gereinigd én verwijderd worden binnen de drie jaar nadat de tank niet meer gebruikt wordt. Als verwijdering door specifieke omstandigheden onmogelijk is, moet de tank enkel leeggemaakt en gereinigd worden. Dat moet altijd gebeuren door een erkend stookolietechnicus. Die is verplicht om na de werken een certificaat af te leveren aan de eigenaar.
Ondergrondse mazouttank buiten gebruik laten stellen
Minder dan 6000 liter
- Leegmaken en reinigen verplicht
- Verwijderen verplicht (opvullen indien verwijderen onmogelijk is)
- Termijn: binnen 5 jaar (voor volgende periodieke controle)
Spreken we van een ondergrondse tank met een inhoud van 6000 liter of minder, dan ben je niet alleen verplicht om hem leeg te maken en te reinigen, maar moet de tank in principe ook uitgegraven worden. Indien dat door omstandigheden niet mogelijk is, bijvoorbeeld wanneer de tank te dicht bij de woning ligt en er dus risico is op stabiliteitsproblemen, kan het reservoir ook opgevuld worden met zand, schuim of een gelijkwaardig vulmiddel. Ook wanneer de tank te dicht bij nutsleidingen ligt, kan de stookolietank opgevuld worden in plaats van uitgegraven.
De werkzaamheden moeten uitgevoerd zijn voor de volgende periodieke controle. Met andere woorden, binnen de vijf jaar nadat de tank niet meer gebruikt wordt.
Opgelet, we spreken pas van een ondergrondse mazouttank wanneer hij volledig ingegraven is in de grond. Een stookolietank in de kelder wordt dus beschouwd als een bovengrondse tank.
Meer dan 6000 liter
- Leegmaken en reinigen verplicht
- Verwijderen verplicht (opvullen indien verwijderen onmogelijk is)
- Termijn: binnen 3 jaar
Wil je je ondergrondse tank van meer dan 6000 liter buiten gebruik laten stellen? Dan ben je ook verplicht om de tank te laten leegmaken, reinigen én verwijderen. Enkel wanneer er risico is op stabiliteitsproblemen kan de tank opgevuld worden, zonder dat ze helemaal uitgegraven moet worden.
Hetzelfde proces dus als bij een ondergrondse tank van minder dan 6000 liter. Het enige verschil is de termijn waarbinnen de werken uitgevoerd moeten worden. Bij een stookolietank van meer dan 6000 liter moet dit gebeurd zijn binnen de drie jaar nadat de tank niet meer gebruikt wordt, bij kleinere mazouttanks van minder dan 6000 liter werkt men met een termijn van vijf jaar.
Bij een uitgraving/sanering van een ondergrondse stookolietank is de technicus die de werken uitvoert altijd verplicht om een buitengebruikstellingsattest af te leveren, ongeacht de inhoud.
Mazouttanks die voor andere doeleinden gebruikt worden
Voor stookolietanks die gebruikt werden voor niet-bewoonde gebouwen zoals scholen, kantoren en ziekenhuizen gelden er dan weer andere regels. Hetzelfde geldt voor stookolietanks die voor andere doeleinden gebruikt werden, bijvoorbeeld voor de bevoorrading van motorvoertuigen.
Indien het gaat om een bovengronds exemplaar moet de tank leeggemaakt, gereinigd en verwijderd worden. Als verwijderen onmogelijk is door omstandigheden, volstaat het om de tank leeg te maken en te reinigen.
Voor een ondergrondse tank gelden dezelfde verplichtingen. Wanneer verwijderen onmogelijk is, kan de ondergrondse tank ook opgevuld worden met een inert materiaal zoals zand of schuim. De werkzaamheden moeten uitgevoerd worden binnen de drie jaar nadat de tank niet meer gebruikt wordt. Die termijn geldt voor zowel boven- als ondergrondse mazouttanks.
Hoe wordt een mazouttank gereinigd?
Zoals eerder aangehaald in deze blog, is het niet aan te raden om zelf je mazouttank te verwijderen of op te vullen. Je zal niet beschikken over een buitengebruikstellingsattest en bovendien zijn er heel wat gezondheidsrisico’s aan verbonden. Daarom zijn er strenge richtlijnen voor het reinigen van een stookolietank. We lijsten ze voor u op:
- Mazouttank leegpompen: Alle achtergebleven mazoutresten worden weggezogen uit de tank
- Bezinksel verwijderen: op de bodem van de tank ligt vaak nog bezinksel. Ook dat moet verwijderd en mee afgevoerd worden.
- Stookolietank reinigen: De technicus reinigt de tank met de juiste producten. Nadien zorgt hij/zij ervoor dat het bezinksel en het afvalwater correct wordt afgevoerd.
Samengevat
Als je beslist om je stookolietank buiten gebruik te stellen, zijn er heel wat zaken om in acht te nemen. Informeer je dus goed voor je een definitieve beslissing neemt. Raadpleeg altijd eerst een deskundige die je kan adviseren en de werkzaamheden op een correcte manier kan uitvoeren. Zo ben je zeker in orde met alle certificaten en vermijd je onnodige zorgen in de toekomst.