Iedereen heeft intussen al wel eens gehoord van het EPC-attest. Zeker voor mensen die een pand willen kopen of verkopen is het een onmiskenbaar document, omdat het een duidelijk beeld schetst van de energieprestatie van een woning. De meest energiezuinige woningen krijgen een score A+. Is er nog veel werk aan de winkel? Dan zal je woning wellicht eerder een score E of zelfs F krijgen. Een EPC-attest blijft na opmaak tien jaar geldig.
Waarom is een EPC noodzakelijk?
De Vlaamse regering streeft ernaar om tegen 2050 ons energieverbruik, de uitstoot van schadelijke gassen en het verbruik van fossiele brandstoffen fors naar beneden te halen. Dankzij de invoering van het EPC-rapport in 2019 worden mensen aangemoedigd om hun woning te renoveren en zo dus energiezuiniger te maken. Een woning met een slechtere EPC-score wordt namelijk minder interessant op de vastgoedmarkt. De prijs van die woningen zal met andere woorden beduidend lager zijn.
Wanneer is een EPC-attest verplicht?
Zoals eerder vermeld, heeft de Vlaamse overheid de ambitie om tegen 2050 een energieneutraal gebouwenpark te hebben, maar dat kan niet van vandaag op morgen. Daarom wordt er gewerkt in verschillende fases.
Vanaf 1 januari 2023 moet iedereen die een woning koopt een energieprestatiecertificaat met label D of beter kunnen voorleggen. Met andere woorden, mensen die een woning kopen met label E of F moeten verplicht renoveren naar label D of beter, en dat binnen de vijf jaar na overdracht.
Vanaf 2028 moeten alle nieuw aangekochte woningen in Vlaanderen minstens over een EPC-score C beschikken. Vanaf 2035 wordt de regelgeving nog eens verstrengd en wordt er verwacht dat alle nieuw aangekochte woningen minstens een score B hebben. Voor appartementen volstaat label C dan nog.
Tegen 2040 gaat de overheid nog een stapje verder en geldt er een minimum score van A voor huizen en een score B voor appartementen. Tegen 2050 is het de bedoeling dat alle woningen een label A of A+ hebben. Kort samengevat ziet dat er zo uit:
- 2023: score D
- 2028: score C
- 2035: score B (voor appartementen label C)
- 2040: score A (voor appartementen label B)
- 2050: score A
Indien mogelijk is het dus aangewezen om je woning nu al stilaan te renoveren tot een score A.
Hoe verloopt een EPC-onderzoek?
Om tot een correcte en betrouwbare EPC-score te komen, is het belangrijk dat het inspectieprotocol nauwgezet gevolgd wordt. Het inspectieprotocol is een set van richtlijnen en stappen die elke energiedeskundige moet volgen bij het uitvoeren van een EPC-onderzoek. Het protocol biedt met andere woorden een objectief handvat, zodat verschillende EPC-keurders nog steeds tot dezelfde EPC-score komen. Doordat elke deskundige dezelfde methodes volgt, is er geen ruimte voor interpretatie.
Om te beginnen moet de energiedeskundige altijd het volume van het gebouw opmeten, net als de afmetingen van de ramen en deuren. Andere belangrijke aandachtspunten zijn de isolatie, het dak, de opbouw van de muren en de vloeren,… Vervolgens gaat de deskundige een inventarisatie maken van de verwarmingsinstallatie, de warmwaterproductie en de ventilatietechnieken. Ook eventuele hernieuwbare energie wordt mee in kaart gebracht.
Daarna zet de keurder alle verzamelde gegevens in een speciaal daarvoor ontwikkeld softwareprogramma. Aan de hand daarvan berekent hij of zij de EPC-score van het gebouw. Tot slot wordt het energieprestatiecertificaat opgemaakt.
Hoe kan ik mijn EPC-score verbeteren?
Gelukkig zijn er heel wat manieren om de EPC-score van je woning op korte termijn te verbeteren. Een eerste belangrijk aandachtspunt is de isolatie van de buitenmuren, het dak en de vloer. De isolatie heeft een enorme impact op de EPC-score van je woning.
Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar je verwarmingsketel. Is die ouder dan 15 jaar? Dan mag je ervanuit gaan dat hij niet meer energiezuinig is en dus aan vervanging toe is. Het zijn investeringen die je op lange termijn zeker terugverdient.
Een derde aandachtspunt zijn de ramen. Vooral in oude huizen, waar vaak nog met enkel glas gewerkt wordt, gaat er enorm veel warmte verloren. Door (drie)dubbel glas of zelfs hoogrendementsglas te plaatsen kan je nog beter isoleren.
Een laatste optie om je EPC-score te verbeteren, is het gebruik van hernieuwbare energie. Dat kan in verschillende vormen: zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers,… Uiteraard zijn er ook nog andere ingrepen die nuttig kunnen zijn voor de EPC-score van je woning.
Verschillende soorten EPC
- EPC residentieel
- EPC niet-residentieel (EPC NR)
- EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD)
Tot nu toe hebben we het in deze blog enkel en alleen gehad over het EPC voor residentiële gebouwen, met andere woorden gebouwen waar in gewoond wordt. Maar ook niet-residentiële gebouwen zoals kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen,… moeten tegenwoordig over een geldig EPC-attest beschikken. Het EPC NR is -in tegenstelling tot een standaard EPC-attest- maar vijf jaar geldig en er gelden ook andere verplichtingen. Sinds 1 januari 2023 is een EPC NR verplicht bij verkoop, erfpacht, opstalrecht of bij het afsluiten van een nieuw huurcontract. Vanaf 2030 moeten alle grote niet-residentiële gebouwen minimaal over een label E beschikken.
Naast het EPC NR bestaat er ook nog zoiets als het EPC GD (EPC voor de gemeenschappelijke delen). Vanaf het moment dat een gebouw bestaat uit twee of meer wooneenheden, ben je als eigenaar verplicht om een EPC-attest te laten opmaken van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Er wordt onder meer gekeken naar de gemeenschappelijke vloeren, muren, daken,… Maar ook de collectieve installaties worden onder de loep genomen.
Hoeveel kost een EPC-keuring?
Er bestaat niet zoiets als een vaste prijs voor een EPC-keuring. Veel hangt af van het type bebouwing (vrijstaande woning, halfopen of gesloten bebouwing), de complexiteit van de woning, de oppervlakte en zelfs de locatie van de woning speelt een rol.
Samengevat
Het EPC-attest is een belangrijk document wanneer je een woning gaat kopen of verkopen. Het geeft aan hoe energiezuinig de woning is en of er eventuele ingrepen nodig zijn. We raden aan om nu al sterk in te zetten op de EPC-score van je woning, want naar de toekomst toe zullen er alleen maar verplichtingen bijkomen.
Houd er bovendien rekening mee dat ook niet-residentiële gebouwen en de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw moeten beschikken over een energieprestatiecertificaat.
Door met z’n allen onze woningen energiezuiniger te maken, hoopt de Vlaamse overheid om tegen 2050 het verbruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van schadelijke gassen tot een minimum te beperken.